

Har du et trægulv med mange år på bagen, der trænger til en kærlig hånd?
Hvis gulvet kun har overfladiske ridser og skrammer, vil det i langt de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at give gulvet en afslibning. Er gulvet derimod meget beskadiget, er det nødvendigt med en gulvafhøvling.
En gulvafslibning kan du sagtens selv give dig i kast med, men for en gulvafhøvling bør du altid hyre en professionel gulvsliber til at udføre behandlingen.
Læs med her og bliv klogere på, hvilke gulve, der tåler afhøvling og hvordan du vurderer, om gulvafhøvling er den rette løsning for dit trægulv.
Hvilke gulve kan afhøvles?
Det er ikke alle typer af trægulve, der tåler en gulvafhøvling. I det nedenstående har vi listet op, hvilke gulve, der med fordel kan afhøvles og hvilke, der ikke kan, så du nemt kan danne dig et overblik over dine muligheder for gulvafhøvling.
Gulve, der ikke kan afhøvles:
- Laminatgulve
- Gulve, der har været slebet mange gange
- Lamelgulve i dårlig kvalitet
Gulve, der kan afhøvles:
- Massive plankegulve
- Parketgulve
- Lamelgulve i god kvalitet
Kvaliteten på lamelgulve er afgørende, fordi lamelgulve i god kvalitet har et større slidlag end lamelgulve i dårlig kvalitet. Overordnet set gælder det for alle trægulve, at der skal være et slidlag, hvor der kan høvles 2-4 mm af, før det er muligt at udføre gulvafhøvlingen.
Vælg den rette efterbehandling
Når gulvafhøvlingen er færdig, skal der foretages en finslibning, således at overfladen bliver helt jævn og glat. Afsluttende skal gulvet støvsuges og efterbehandles.
Et ubehandlet trægulv tager let imod snavs og skrammer og kommer hurtigt til at se slidt ud igen. Derfor anbefales det, at du efterbehandler dit trægulv med enten olie eller lak.