

Langt de fleste huse bygget efter 1900 er med hulmur i ydervæggene. Frem til 1970 var det ikke standard at isolere herimellem, og isolering der er foretaget omkring 70’erne og derefter er ofte i dårligere kvalitet end den man kan lave i dag, og måske er den gamle isolering også faldet sammen og virker ikke efter hensigten mere.
Det kan derfor være en god ide at få kigget isoleringen efter, hvis der altså er en.
Er der ingen, eller er den dårlig kan der være rigtig mange gode grunde til at få gjort noget ved det. En af de største grunde er selvfølgelig økonomien i det.
Fordele ved hulmursisolering
Udover at det er en investering der har tjent sig selv hjem på blot et par år så får man også fordele som:
- Bedre indeklima
- Varmere overflader
- Øget komfort og mindre træk
- Reducering af fugt
- Lavere risiko for skimmelsvamp
- En højere værdi ved salg af hus
Hvilken hulmursisolering skal jeg vælge?
Der findes forskellige materialer til hulmursisolering, og hvis du ikke ved så meget om de forskellige typer kan det være svært at vælge.
En fagmand vil ofte kunne vejlede dig til hvilket materiale der egner sig bedst til din bolig, men det kommer selvfølgelig også an på din økonomi og dine personlige ønsker.
Nogle typer af isolering er mere miljøvenlige end andre, og de har forskellige egenskaber.
- Glasuld, eller stenuld er vandafvisende og kan ikke brænde, dette anvendes ofte til hulmursisolering i en granulatform som blæses ind i hulmuren.
- Papirisolering er en utrolig miljøvenlig løsning da det er et materiale som er biologisk nedbrydeligt, det isolerer rigtig godt, men kan altså optage fugt.
Papirisolering er tilsat brandhæmmende midler og beskytter også mod fugt og skimmel så det kan derfor sagtens anvendes til hulmursisolering - EPS er en lidt nyere isolering der er lavet af genanvendt flamingo, nogle steder har man tilsat granit hvilket angiveligt skulle give en op til 20% bedre isolering end de traditionelle materialer.
Hvad koster det?
Prisen afhænger af flere ting. Selvfølgelig kommer det an på hvor mange Kvm. ydervæg der er, men det er også forskelligt fra hus til hus hvor meget isolering der skal blæses ind, og hvor meget for- og efterarbejde der er, samt hvilken type isolering du vælger.
Det bedste du kan gøre er derfor at indhente et skriftligt tilbud, men som tommelfingerregel koster det mellem 120-200 kr. pr m2.