Hvad er en momentnøgle?

momentnøglesæt-bil-værksted-carls-ras

Hvad er en momentnøgle?

Kan du række hånden op hvis du ejer enten en bil eller cykel? Det tænkte jeg nok. Men der er stadig en mulighed for at du ikke har en momentnøgle lignede i værktøjskassen. En momentnøgle er i manges øjne måske ikke det mest nødvendige stykke værktøj at eje selv. Det er dog ikke helt sandt. Du har ikke behov for den hverdag, men når du sidder fast i trafikken, kan den gavne dig mere end du tror. Fordi den kan redde liv, men også som en bonus kan bespare dig økonomisk. Den er nem at bruge til at stramme løse led og du sparer mange ture til teknisk service værksteder, som automekanikere og cykelbutikken.

Et kendt værktøj ingen ejer

Momentnøglen hjælper dig med at spænde dine bolte/møtrikker rigtigt, således at de ikke løsner sig eller sidder for stramt. Alle ved nogenlunde hvad værktøjet er og kan, men få investere i den. Når du skal spænde en bolt fast skal du lige overveje indstillingen, du det handler om at vælge den rigtige måling. Momentnøglen vil derefter sørge for at klikke bolten fast, så den ikke bare drejer rundt.

Hvad kan jeg bruge en momentnøgle til?

Sidder du fast på en ødet mark da hjulet gav op, så kan du bruge momentnøglen. Den bruges nemlig oftest når et bilhjul skal skiftes. Hvis du benytter den tidløse og øko venlig jernhest, kan du nemlig justere mange forskellige led. Hvilket moment der så skal spændes, afhænger af anbefalingen. Dette er normalt angivet i Nm, Newton meter. Det kan her variere, men ellers er værktøjet lige til.

Hvilke typer momentnøgler findes der?

Der findes mange forskellige momentnøgler på markedet. Det skyldes, at de har forskellige udgangspunkter for deres momenter og forskellige maksimumsmomenter. Det er derfor ikke givet, at du kan bruge den samme momentnøgle til din cykel, som du bruger til din bil.

Til bilen:
Momentnøgler til biler starter som regel ved 30 Nm, hvilket er alt for meget til en cykel.

Til cyklen:
Momentnøgler særligt beregnet til cykler findes dog også. Disse kan som regel bruges i området fra 1-20 Nm, hvilket passer til de fleste cykler.

Manuel:
Udover de manuelle momentnøgler, som klikker, når de rammer momentet, findes der dog også digitale momentnøgler. Den klassiske momentnøgle er uden tvivl den manuelle. Dens velkendte udformning og bløde klik er velegnet til mange forskellige formål.

Digital:
Med en digital momentnøgle måles tilspændingsmomentet ved hjælp af en trækmåler. Brugeren specificerer det ønskede mål og målværdier ved hjælp af kontrollerne på håndtaget. Momentet vises via lysdioder eller på et digitalt display. Et elektronisk signal rapporterer, at det ønskede drejningsmoment er nået.