Sådan vælger du den bedste momentnøgle

momentnoegle-carl-ras-skrue

I mange situationer, er det en rigtig god idé at anvende en momentnøgle i fm. tilspænding af bolte og møtrikker. Det handler ikke altid om at spænde mest muligt, men derimod at spænde så korrekt som muligt. Det kan være afgørende i forhold til det materiale, man arbejder med – eller en forudsætning for sikkerhed. Et godt eksempel kunne være, når man spænder hjul på en bil. Her er det afgørende, at hjulboltene er spændt hårdt nok, for at sikre, at hjulene ikke sidder løst. Omvendt er det også – afhængigt af ens fælge – vigtigt, at man ikke spænder for hårdt, da det kan gøre fælgene skæve og således forårsage ujævnt slid på dækkene. Aluminium er blødere end stål, hvorfor der også kan være forskel på, hvor hårdt man skal spænde sine alufælge i forhold stålfælge.

Før du bruger momentnøglen

Vær opmærksom på at fjerne alt snavs, før du bruger momentnøglen. Boltene skal være rene, inden du spænder dem. Hvis der er snavs eller andet, kan det forstyrre momentnøglens evne til at måle præcist. Det er en god idé at bruge sikkerhedsbriller, når du skruer, i tilfælde af at bolten sprænger.

Manuel eller digital momentnøgle?

Den klassiske momentnøgle er den manuelle, hvor du selv justerer momentet typisk i toppen af momentnøglen. Men du kan også få digitale momentnøgler, hvor du kan indtaste ønsket moment i et display, som også kan vise momentet, mens du arbejder med den. Her har du også mulighed for at bruge tidligere indstillinger. Du er velkommen til at kontakte vores kundeservice for mere information om eller bestille en digital momentnøgle.

Vælg den rigtige momentnøgle til din værktøjskasse

Momentnøgler anvendes også i situationer, hvor man skal sikre en ensartet tilspænding. Det kan f.eks. være flanger, der skal krydsspændes med momentnøgle – og ofte ad flere omgange – for at sikre, at der er samme tryk på pakningen hele vejen rundt. Ellers kan man opleve utætheder og i værste fald, at man får gjort emnet skævt, fordi det simpelthen spændes for hårdt. I sådanne tilfælde vil man typisk ”krydsspænde”, hvilket vil sige, at man spænder diagonalt modsat. Forestil dig en urskive, hvor tallene er bolte, der skal spændes. I dette tilfælde vil man således spænde sin klokken 12 og derefter klokken 6. Så tager man klokken 9, klokken 3, klokken 1, klokken 7 etc.