Hvilken momentnøgle skal du vælge?

mometnoegle-carl-ras-bord

En momentnøgle er en god ting at have i sin værktøjskasse. Når du først har spændt bolten eller møtrikken med en topnøgle, tager momentnøglen over, så du opnår den helt korrekte tilspænding. Du kan få momentnøgler i mange størrelser. Størrelsen afhænger af, hvor mange newtonmeter (Nm), momentnøglen skal kunne spænde med.

Tips til brug af momentnøgler

Følgende tip hjælper dig, når du bruger momentstyrede skruenøgler.

  • Forudindlæsning: Tag dig tid til at indstille målværdien på håndtagshjulet eller det elektroniske display. Jo mere præcist du vælger drejningsmomentet, jo mere præcist opretholdes tilspændingskraften.
  • Bemærkgrænse: Drej ikke værktøjet ud over måleområdet efter udløsningen.
  • Afslapning: Sæt momentnøglen efter det færdige arbejde på det laveste drejningsmoment (laveste skalaværdi). Dette slapper af mekanikken, og nøjagtigheden opretholdes i lang tid.
  • Ingen forlængelse: Arbejd ikke med håndtagsforlængere, håndtag eller rør.
  • Vær opmærksom på renhed: Nedsænk ikke nøglen i vand, olie, fedt, opløsningsmidler eller maling. Lejlighedsvis aftørring med en tør klud er tilstrækkelig til rengøring.
  • Opbevaring og transport: Mange momentnøgler kommer i en opbevaringsboks. Kassen beskytter enheden, når den bæres og opbevares.
  • Smøring: Hvis momentnøglen ikke bruges i længere tid, skal du frigøre den flere gange med en lav drejeknapindstilling for at opnå korrekt smøring.

Momentnøgle ½ eller momentnøgle ¼?

De mest almindelige størrelser af momentnøgler er 1/4”, 3/8” og 1/2”, men vi har også 3/4”, hvis du skal til at arbejde med de helt store maskinerier. Længden på momentnøgler følger som regel tappens størrelse, fordi arbejdsopgaver med 1/4″ ofte kræver, at man kan bevæge sig på mindre plads, mens større arbejdsopgaver selvfølgelig kræver mere vægtarmskraft.